Dieta redukcyjna

Wskazówki dietetyczne
Zbilansowana dieta redukcyjna, dzięki której dostarczamy do organizmu wszelkie niezbędne składniki pokarmowe,to taka która nas nie osłabi i nie wywoła efektu jojo Przy diecie redukcyjnej ilość dostarczanych kalorii powinna być niższa o 15-20 % od całkowitej przemiany materii. Przy Diecie redukcyjnej 45 tracimy maksymalnie dużo tłuszczu, przy niewielkiej utracie mięśni. Nie odczuwamy na niej głodu. Uczymy się czym jest świadome, racjonalne odżywianie.
Zalecane produkty
Warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nieprzetworzone źródła białka ( dobrej jakości jajka, ryby, mięso), rośliny strączkowe, orzechy, pestki i oleje, woda. Przy ograniczeniu żywności wysoko przetworzonej, cukrów prostych
Przykładowy jadospis
Śniadanie Wiosenny twarożek z chlebem żytnim na zakwasie.
Przekąska Różowy koktajl malinowy z siemieniem lnianym i cynamonem.
Obiad Aromatyczny indyk w ziołach pieczony z gruszką, kasza i kolorowa surówką z kapusty kiszonej.Przekąska Sok warzywno- owocowy, ciastko owsiane z nasionami.
Kolacja Zupa krem z zielonych warzyw z grzanką pełnoziarnistą.