Dieta owocowo warzywna

zbilansowana

Wskazania do stosowania diety:
zespół metaboliczny, zaburzenia odporności (alergie, problemy dermatologiczne i choroby autoimmunizacyjne), neurodegeneracje, zaburzenia endokrynologiczne, zwyrodnienia, stłuszczenia narządów, problemy z układem pokarmowym

Wskazówki dietetyczne

Plan żywieniowy obejmujący oczyszczenie organizmu z toksyn poprzez wprowadzenie diety warzywno-owocowej.


Zalecane produkty

Warzywa i owoce bogate w błonnik, oleje, pestki i orzechy bogate w witaminy i minerały oraz antyoksydanty, kiszonki oraz zakwasy np. z buraka, oraz niewielka ilość kasz.

Przykładowy jadospis

Śniadanie
Zakwas z buraka
Pasztet z soczewicy z chrupiącymi warzywami

Przekąska
Kolorowa sałatka ze szpinakiem, gruszką, selerem i orzechami

Obiad
Soczewica w pomidorach z curry i kaszą [*]

Przekąska
Koktajl warzywno-owocowy

Kolacja
Zupa krem z białych warzyw
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i natki pietruszki
Cały dzień do picia woda i rumianek.